Hartzaken Burgers Naasten Leven


Wonen Werken Spelen


home

Home



Contact Links Sitemap Archief


Meer dan brood alleen


Omdat er meer is dan wonen en werken alleen. Omdat mensen liefhebberijen hebben, passies, zaken die een grote betekenis hebben voor hun kwaliteit van leven, gaan we ook deze belangrijke kwaliteiten en voorzieningen in kaart proberen te brengen. Vooral als niet iedereen van zijn passie zijn beroep kan maken is het van belang dat er voldoende plaats en ruimte is binnen de burgerij waar naast werken en wonen kan worden genoten. Dat kan worden gespeeld, opgetreden, tentoongesteld, dat creativiteit en het jezelf uiten voorop staat. Rogi Wieg noemde het ooit “Veruitwendigen “

Veruitwendiging

top



Leven en passies

Muziekcentrum Eiwerk staat op de schouders van The Rock Therapie tour en ideeën van psychiater Jules Tielens
Je ziet het pas als je het begrijpt, zou Cruijf en Hans van Eeken zeggen. Daarom een ervaring met The Electric Space Cowboys en wat zij hebben losgemaakt.

Rocktherapy tour

Open Podium

Muziekcentrum Eiwerk


Beeldend Gesproken


www.scipweb.nl


Ervaringswijzer


Diepwatercollectief


Creatief centrum De Opstap


Radar reizen


top





Veruitwendiging

Veel mensen die last hebben van hun geest zijn gevoelig.
Dat betekent zeker niet dat ze altijd gevoelig zijn voor anderen: ze kunnen, net als “normale“ mensen zeer egoïstisch, dominant en manipulatief zijn.
Nee, onder het woord “gevoelig“ versta ik, in dit verband, het ontbreken van bepaalde “filters“ in de hersenen, waardoor personen met een geestesziekte een hoge sensitiviteit ontwikkelen, snel geraakt zijn, problemen hebben met de wereld om hen heen, zorgen hebben met zichzelf.
“Normale” mensen lijken soms van gewapend beton: ze gaan maar door met leven, terwijl de geesteszieken moeite hebben met de meeste zaken. Opstaan, douchen, werken, liefhebben, de trein nemen, kinderen opvoeden, een maaltijd klaarmaken, praten, zwijgen, opgewekt zijn, geluk voelen, koffie zetten.
Deze dingen gaan bij personen met geestelijke aandoeningen vaak moeizaam. Dat komt door hun gevoeligheid. De wereld buiten hen en in hen wordt niet op de juiste manier “gefilterd”. Voor “normale” mensen draait de wereld linksom en zij voelen deze beweging niet. Voor geesteszieken draait de wereld rechtsom en zij hebben last van de draaibeweging.Ik zou hier een boek over kunnen schrijven en misschien doe ik dat ook nog een keer, maar nu laat ik het, wat de “filters” betreft, bij deze alinea.

Veruitwendiging. Het is een mooi woord en is, in zoverre ik weet, voor het eerst heel lang geleden door Duitse kunstenaars gebruikt.
Veel belangrijke kunstenaars proberen hun innerlijk te veruitwendigen, vorm te geven, te stileren tot ontroering. En met deze gestileerde ontroering trachten zij rauwe ontroering van kunstliefhebbers op te wekken. Maar dit is niet voldoende. Kunstenaars verlangen naar meer; Zij willen worden beloond voor hun prestaties. Want beloning geeft doorzettingsvermogen, kracht, ambitie en versterkt het ego.
Eigenlijk willen alle mensen worden beloond voor wat zij doen. En daar is niets verkeerds aan.
Wanneer geesteszieken hun binnenwereld bijvoorbeeld op een podium veruitwendigen kunnen er prachtige dingen gebeuren: de waarnemer ervaart dat er enorme gevechten plaatsvinden tussen schaamte en moed, genezing en ziekte: de toeschouwer “ziet” de zwakke “filters” van hen die zich willen veruitwendigen. En plotseling beginnen de zwakke “filters” weg te vallen bij de artiesten: de mensen op het toneel worden sterker, zij krijgen plezier in wat ze doen. Maar hun gevoeligheid blijft op een opmerkelijke wijze aanwezig en wekt ontroering op bij het publiek. Rauwe ontroering. Of de mensen in de zaal moeten lachen: de verkramping in het hoofd van de geesteszieke op het podium wordt minder en minder en wat er uiteindelijk overblijft is echte expressie en misschien zelfs kunstenaarschap.

En dat is precies wat er gebeurde op die zonnige middag in Den Bosch: ik miste de zon die buiten scheen niet, maar was verbluft door de expressie die over het podium waaide. De zon was tussen het publiek door naar binnen gekomen en scheen nu op de gezichten en lichamen van de personen op het toneel. Je zag de barsten in hun leven, je kon zien dat ze verschrikkelijk hadden geleden, want het licht van de zon was erg sterk. En toch was daar die volmaakte expressie die gelukkig werd beloond door applaus uit de zaal.
Achteraf voelden velen die hadden opgetreden dat ze “leeg waren gelopen op een gunstige manier”. Ze hadden iets moois neergezet en die schoonheid was beloond. En dat had hen moed gegeven,, doorzettingsvermogen, kracht, misschien ambitie en zeker een ego.
Expressie op toneel en het daarvoor worden beloond (als er kwaliteit wordt getoond en kwaliteit = is de moed om het toneel te betreden en te beginnen aan veruitwendiging) zou tot het elementaire recht van geesteszieken moeten behoren, tot het verwenpakket van Joke Zwanikken die naast mij in de zaal zat en zich kostelijk amuseerde.
Zij die het podium betreden, beginnen aan een avontuur dat nooit slecht af kan lopen. Niemand hoeft zich te schamen of plaatsvervangende schaamte te voelen, want wat er plaatsvindt is wezenlijke expressie en deze expressie gaat, volgens mij, samen met een zekere onoverwinnelijkheid. Ik zou hier een boek over kunnen schrijven, maar ik moet het helaas bij deze alinea laten. Dames en heren op het podium en in de zaal, ik dank u. Ik heb een perfecte middag gehad!

Rogi Wieg
Overleden 15-07-2015

top




Rocktherapie

In 2003 trok de band de Electric Space Cowboys langs psychiatrische klinieken in Nederland. The Electric Space Cowboys, bestaande uit de professionele muzikanten (zie bandleden) Ian Rijksen (zang en drums) Theo Wijdeven (bas) Jules Tielens (gitaar), in het dagelijks leven psychiater. Zij spelen pop/ rockmuziek uit de 70er jaren (‘classic rock’) en enkele eigen nummers.
In 2004 zijn ze gestart met het onderdeel “Idols“. Hierin kunnen patiënten en/of medewerkers een tevoren zelf ingestudeerde song ten gehore brengen. Een soort moderne variant van de bonte avond.
Een zeer succesvol onderdeel van de avond!

De doelen van de rocktherapietour zijn meervoudig
1.Patiënten verleiden om actief te worden; uit te dagen te laten zien wat ze kunnen.
2.Te laten zien dat ze meer zijn dan een ziektebeeld en te enthousiasmeren om uit hun passiviteit te komen.
3.Een leuke, professionele vermaakavond voor medewerkers en patiënten. Beiden hebben dit meer dan verdiend.
4.Patiënten, verpleegkundigen en artsen dichter bij elkaar brengen. We hebben de overtuiging dat het verkleinen van de afstand tussen patiënten en hulpverleners goed is voor de psychiatrische begeleiding en behandeling.
5.Uitgaan van de gezonde kanten van de patiënt en hun creatieve vermogens en passies aanspreken als een essentieel deel van behandeling.

Van 2003 tot nu hebben de ESC ruim 100 maal opgetreden in diverse Psychiatrische instellingen in Nederland. De reacties waren boven verwachting.
Weken tevoren waren patiënten en verpleegkundigen vaak bezig er een succes van te maken. Bijzonder was om te zien hoe zelfs, als zeer psychotisch bekend staande mensen, plots hele gedichten konden voordragen, kunstwerken konden maken of gewoon veel plezier konden maken.
Er was plots erg veel gezond gedrag te zien!

top




Open Podium

Ik was blij erbij te zijn, de eerste keer. Niet bij het optreden van de band maar bij het Open Podium.
Jop had verteld dat hij ook iets deed: trommelen.
Geen idee wat ik kon verwachten. Ik had niet de indruk gekregen dat het activiteitenprogramma op het SPDC COW erg swingend was. Veel uitval door ziekte en vakanties. Wat kleuren en draadjes buigen. Laat ik niet denigrerend doen want ik heb hier ook een aantal kunstwerken in huis hangen die daar zijn geproduceerd. Als vaste bezoeker, kende ik de meeste patiënten. Ik had me een jaar lang verbaasd over de grote anonimiteit. Je zag er patiënten, in zich zelf gekeerd, anoniem.
Werd dat even anders op dat open podium!
Jop moest met zijn trommelgroep als eerste op. Mijn zoon sloeg het basisthema, standvastig, geconcentreerd, de maat houdend. Hierop vielen de andere trommelaars in, al improviserend en steeds een houvast hebbend aan het basisthema. Wat was ik trots.
Op een muur in de huiskamer hing een enorme en prachtige grafity, gemaakt door Erwin en Ramsus. Een kunstwerk. De mannen werden geïnterviewd. Liesbeth deed een play back nummer.
Annemiek zong "vlinder" van Boudewijn de Groot. Er werd gerapt, video opnames gemaakt, eigen gedichten voorgedragen, de blues werd gespeeld en een top pianist wilde dit keer geen piano spelen maar droeg voor uit eigen werk. Teksten vol vuur en emotie. Waow, daar stonden geen patiënten meer. Daar op dat podium, stonden mensen, artiesten, talenten. De anonimiteit was in een keer weg.
En de Electric Space Cowboys hadden nog niet eens gespeeld.
Ik was trots dat ik erbij mocht zijn en deze talenten mocht meemaken.
Het is niet alleen goed voor de eigenwaarde van de mensen die daar in crisis zijn opgenomen.
Het is goed voor de hulpverleners, die zien dat ze te maken hebben met talentvolle unieke personen, die extra kwetsbaar zijn en een heleboel persoonlijke en liefdevolle aandacht verdienen.
Dit is een voorbeeld van een empowerende bezigheid die vanaf nu, door Jules Tielens en zijn band is ingezet en wordt voortgezet. De ervaringen van deze bijeenkomst en het meemaken van twee optredens van de band ESC o.a. in Castricum, ligt ten grondslag aan het het particulier initiatief van muziekcentrum Eiwerk (2008 - heden)

Muziekcentrum Eiwerk

Videokanaal Eggstream

top